VIDA

Calendar

maj
27
tors
Generalforsamling og medlemsmøde Husets biograf
maj 27 kl. 17:00 – 20:00

Da det er en ekstraordinær tid, har vi i år valgt at holde generalforsamlingen i Husets biograf, Rådhusstræde 13 – 1466 København hvor der er god plads til alle.

Under generalforsamlingen serveres et mindre traktement.

Dagsorden for generalforsamlingen

Valg af dirigent

Formandens beretning

Årsregnskab

Forslag fra medlemmer og bestyrelse

Valg af bestyrelsesmedlemmer

Bestyrelsen kan bestå af op til 7 medlemmer. I perioden 2020-2021 har bestyrelsesopgaven været varetaget af 5 medlemmer. I lige år skal der vælges mindst tre medlemmer og i ulige år mindst 2 medlemmer.

I 2021 er følgende på valg:

    • Tine Weirsøe  – villig til genvalg
    • Annette Rokkjer – villig til genvalg

Valg af revisor og revisorsuppleant

I 2021 er følgende på valg:

    • Henning Morgen – villig til genvalg

Eventuelt

Forslag der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal jævnfør vedtægterne være bestyrelsen i hænde senest 15 dage før generalforsamlingen – det vil sige den 12. maj 2021. Forslag sendes til info@vida.dk.
Du finder VIDAs vedtægter på vores hjemmeside.

Efter generalforsamlingen vil bestyrelsen facilitere en kort workshop under overskriften ”Udvikling af VIDA”. Vi vil gerne tage en temperatur hos medlemmerne og have dine tanker om hvor VIDA skal være om fem år. Hvad skal vi som bestyrelse gøre mere af og hvordan udvikler vi foreningen?

Herefter begiver vi os ud på en byvandring under overskriften ”Hvorfor hedder det sådan?”

Byvandringen begynder kl. 18 og varer mellem 1, 5 til 2 timer

Om turen skriver vores guide Jens Ulrik følgende:

Gadenavne er en evig kilde til undren når man går igennem gader og stræder, og det kan heller ikke være nemt at finde de navne som vil klinge genkendende for alle i eftertiden.

I middelalderbyen har man så valgt den strategi, at lade gaderne hedde det, de hed i folkemunde, da gadeskilte blev obligatoriske i 1842 – Jo ældre, jo bedre. Mange af disse navne kan dateres tilbage til 1400-tallet, mens andre kendes med ældre navne som man dog helst ikke vil kendes ved.

Således havde f.eks. Krystalgade et langt mindre flatterende navn indtil dens navneændring i 1818. Andre gader har hvad der kan synes åbenlyse referencer, men alligevel betyde noget helt andet. Gåsegade refererer f.eks. til et bryggeri og ikke fuglen. Og Brolæggerstræde var en bryggergade langt længere end den var beboet af brolæggere. De plattyske navne skaber også forvirring, for hvad betyder Hyskenstræde eller Knarbrostræde?

Navne er identitet ikke kun for mennesker men også gader og huse. Hvad tænker du når man siger Istedgade? Nok ikke slaget ved Isted 1850, sådan som det oprindeligt var tænkt. Andre gader forsvandt med skiltene fordi de var lige friske nok. Du finder f.eks. Ikke Springgade mere, da man så sandelig ikke ville risikere at skulle forklare lille Lise hvad dét handlede om.

På denne tur får du nogle af forklaringerne og måske endnu flere, for hvert et kryds i indre by giver endnu et navn af mere eller mindre kendt karakter. Nogle er sjove, nogle er lumre, men jeg lover: Ingen er kedelige.

Tilmelding til medlemsarrangement og/eller generalforsamling skal ske senest 20. maj 2021 ved mail til info@vida.dk.
Deltagelse i medlemsarrangement og generalforsamling er gratis for VIDAs medlemmer.

 

På gensyn 27. maj 2021
Bestyrelsen i VIDA

 

 

jun
30
ons
Vil du med VIDA til Roskilde? Ragnarock – Museet for pop, rock og ungdomskultur
jun 30 kl. 18:15 – 21:00

Onsdag d. 30. juni inviterer VIDA dig med til særudstillingen ”SMATTENS MAGI – 50 ÅRS AFTRYK AF ROSKILDE FESTIVAL” på Ragnarock i Roskilde. Her skal vi høre om festivalens forunderlige og spændende historie på en guidet tour af 1 times varighed.

Vi mødes kl. 18:15 og følger rundvisningen  ”Hegnet er væltet! Roskilde Festival 50 år”. Museet er åbent til 21:00 og man er derfor velkommen til at fortsætte på egen hånd efter arrangementet.

Der er et begrænset antal pladser, og det er først til mølle.

Tilmelding senest d. 20. juni til info@vida.dkHusk at melde dig ind i VIDA, hvis du ikke allerede er medlem (http://vida.dk/bliv-medlem/indmeldelse/).

Parkeringsinfo: Parkering Musicon Syd – Pulsen 15, 4000 Roskilde.

sep
9
tors
Data mining Digitalt møde
sep 9 kl. 17:00 – 18:00

Søren Dalsgaard – Digital Lead i Library and Information Services i Novozymes vil fortælle og demonstrere text mining. Det er en metode til at trække essentiel information ud af dokumenter i Novozymes elektroniske vidensdatabase Luna, så brugerne allerede ved visning af søgeresultatet kan vurdere dokumentets relevans. Hvis det er nævnt i dokumentet, vil man bl.a. kunne se patent nr., produkt navn, applikation mm. En stor hjælp når man skal søge i Luna som har eksisteret i 25 år og som har rigtig mange registreringer.

Tilmeldingsfrist 7. september 2021 kl. 15:00

Mødet afholdes via Teams og du får et link tilsendt, når tilmeldingsfristen er udløbet.
Link til tilmelding: info@vida.dk

 

sep
29
ons
Dokumenthåndtering i postproduktion i filmbranchen Digitalt møde
sep 29 kl. 17:00 – 18:00

Sedsel Andersen, Bitten Johansen og Signe Vilstrup fra SDU Kolding har skrevet bachelorprojekt om dokumenthåndtering i filmbranchen og stiller spørgsmålet:

Er best practice altid bedst? Digitalisering har skabt store muligheder og skabt en stigning i mængden af data i den danske filmbranche. Vores undersøgelse dykker netop ned i filmbranchen, et ubeskrevet fagområde set med records management briller. Der gives et indblik i påføring af records management og standarder i et fag, som historisk set er styret af best practice. Har filmbranchen kendskab til records management?

Tilmeldingsfrist 27. september kl. 15:00

Mødet afholdes via Teams og du får et link tilsendt, når tilmeldingsfristen er udløbet.
Link til tilmelding: info@vida.dk

dec
9
tors
Aflysning af juleafslutning og medlemsmøde Christiania
dec 9 kl. 16:30 – 20:00

Aflysning af julearrangement! Vi er desværre nødt til at aflyse VIDAs julearrangement grundet mange afbud. Vi håber at kunne flytte det til lysere tider, så hold øje med VIDA.

————————————————————————————————————————————

I år inviterer VIDA til et spændende julearrangement på Christiania. Vi skal have en introduktion til Stadens arkiver gennem 50 år og en rundvisning til (en lille del af) Christiania ved Stadens talsmand, Ole Lykke. Årets julemenu indtages herefter på Spiseloppen.

VIDA genoptager en gammel tradition hvor vi quizzer os frem til heldige og dygtige vindere.

Menu:  Julemad. Angiv ønske om vegetar-eller veganermenu ved tilmelding.

Husk også at skrive om du ønsker at deltage i begge arrangementer eller ej.

Tilmeldingsfrist: 2. december 2021 til info@vida.dk

—————————————————————————————————————————————-

For jer der ikke kan vente helt til jul er der mulighed for et besøg på Charlottenborg, som viser en separatudstilling med nogle af de mange Christianiaplakater. Vises indtil den 14. november 2021.

—————————————————————————————————————————————-

feb
24
tors
Medlemsmøde – Hendes Majestæt Dronningens Håndbibliotek Teamsmøde
feb 24 kl. 17:00 – 18:00

Hendes Majestæt Dronningens Håndbibliotek er Kongehusets private bibliotek, grundlagt i 1746 af Frederik den 5. Det rummer de danske monarkers samling af bøger, håndskrifter, kort, billeder, fotos, musik og meget mere.

Arkivar Julie Mørk-Hansen giver et oplæg om samlingen og om jobbet som arkivar.

Tilmeldingsfrist 23. februar 2022 til info@vida.dk – du modtager link.

mar
24
tors
Schultz – fra trykkeri stiftet i året 1661 til topmoderne it-virksomhed anno 2022 – Fysisk medlemsmøde med tid til netværk og refleksion Schultz
mar 24 kl. 17:00 – 19:00

Historien om en dansk virksomhed, der har genopfundet sig selv adskillige gange.

Danmarks ældste virksomhed ligger i moderne bygninger i ”Spinderiet” i Valby. Schultz blev stiftet i året 1661, og var på den tid et trykkeri, der bl.a. havde Københavns Universitet som kunde. Helt tilbage i 1731 fik Schultz privilegeret på trykning af alle officielle love, og virksomheden har bl.a. stået bag Salmonsens konservationsleksion samt trykningen af Rigsdagstidende og Lovtidende. Schultz har genopfundet sig selv flere gange igennem historien. I midten af 1900-tallet var Schultz en stor forlagsvirksomhed der havde kendte internationale forfattere som Hemingway i ”stalden”. I 1988 blev Schultz omdannet til en fond, og transformationen til en digital virksomhed tog for alvor start. I 2009 blev trykkeridelen – Schultz Grafisk – frasolgt, og Schultz startede udviklingen af forretningskritiske it-systemer til kommunerne. I 2019 etablerede Schultz i samarbejde med Danske Advokater Schultz Legal Research, der tager konkurrencen op med Karnov. I 2021 etablerede Schultz Campus som et digitalt koncept for faglig kompetenceudvikling af ledere og sagsbehandlere i den offentlige sektor.

Direktør for Viden & Indhold Eskil Thygesen, vil give sit bud på, hvad der karakteriserer en virksomhed med en levetid på 360 år der gennem alle årene har ageret i et konkurrencefyldt marked.

Efter en mindre forplejning fortsætter vi med ”Speeddating – find dine nye faglige sparringspartner eller mentor”

Du deltager gratis hvis du er medlem af VIDA. Overvejer du om VIDA er et sted for dig tilbyder vi at du kan deltage for 250 kr. Er du studerende kan du deltage for 100 kr. Kan efterfølgende konverteres til et års medlemskab.

Tilmeldingsfrist: 22. marts til info@vida.dk

Støt op om VIDA – vi ses!

apr
26
tirs
Virksomhedshistorie – Fysisk medlemsmøde med tid til netværk og refleksion Huset
apr 26 kl. 17:00 – 19:30

Mød to danske globale virksomheder, der vægter virksomhedshistorien. På mødet vil Ida Heiberg Bøttiger, Heritage & Archive Manager, Georg Jensen  og Tine Froberg Mortensen, Records Manager, LEGO Group holde indlæg.

Tilmeldingsfrist: 22. april 2022 til info@vida.dk

maj
24
tirs
Medlemsmøde og generalforsamling Bådsmandsstræde 43 (på gaden)
maj 24 kl. 16:30 – 19:30

Vi skal have en introduktion til Stadens arkiv og en rundvisning til (en lille del  af) Christiania ved Stadens talsmand, Ole Lykke. Derefter går vi til Restaurant Kontiki, hvor vi afholder generalforsamling og er vært for et måltid mad.

Generalforsamling begynder 18:15.

Adresse på Restaurant Kontiki: Takkelloftvej 31 (en restaurantbåd der ligger mellem Arkitektskolen og Operaen). Webpage: Kontiki (kontikibar.dk)

Tilmeldingsfrist: 20. maj 2022 til info@vida.dk

Husk at skrive hvilken del af arrangementerne du ønsker at deltage i (rundvisning, generalforsamling og spisning – herunder om du vil have kødbræt eller vegetarbræt).

aug
30
tirs
Arrangement hos Arktisk Institut
aug 30 kl. 17:00 – 18:30

VIDA skyder efterårssæsonen ind med et spændende besøg hos Arktisk Institut

Vi har planlagt følgende:
Kl. 17.00: Introduktion til vores samlinger over en kop kaffe/the. Direktør Bent Nielsen, arkivchef Jørgen Trondhjem, fotodigitaliseringschef Stig Søndergaard og projektleder Lone Riis fortæller.

Kl. 17.30: Rundtur i arkiverne sammen med Jørgen, Stig og Lone.

Kl. 18.00: Derefter inviterer vi på minibyvandring, hvor Stig vil fortælle om området og den arktiske forbindelse.

Vi lukker og slukker senest kl.18.30.

Tid & Sted: Tirsdag den 30. august 2022 kl. 17.00 i Strandgade 102 på Christianshavn.

Tilmeldingsfrist: Senest fredag den 26. august 2022

Kort om Arktisk Institut
Instituttet indsamler, registrerer, bevarer og formidler arkivsamlinger, der vedrører arktiske forhold; i særdeleshed dansk ekspeditionshistorie i Grønland. Indholdet spænder fra dokumenter, fotografier og kort til kunst og genstande, lyd og film, og digitaliserede vidensdatabaser.

Vi glæder os til at se jer,
Bestyrelsen